11F401
Charakteristika předmětu
Volitelný mimosemestrální předmět navazujícího magisterského programu Účetnictví a finanční řízení podniku. Kurz je primárně určen pro studenty, kteří neabsolovavali bakalářský program Účetnictví na FFÚ, s cílem doplnit případné chybějící vstupní znalosti nutné pro magisterské povinné předměty.
Předmět lze absolovat před začátkem 1. semestru (vypsán v prvním nebo druhém týdnu září).
Obsah předmětu:
Ve 12 výukových jednotkách (po 1,5 hodinách) budou probrány základní principy financí podniku, hlavní oblasti účetnictví podle českých účetních předpisů a IFRS či podstata manažerského účetnictví. Konkrétně byste po absolvování kurzu měli být schopni vyřešit mj. následující otázky.
Je v lepší finanční kondici Podnik A, nebo Podnik B? |
Jak poznám, zda podnik není před bankrotem? |
Jak velké je riziko, že zákazník nezaplatí, a jak tomu předejít? |
Je lepší dostat 100 tis. Kč za dva roky, nebo 125 tis. Kč za čtyři roky? |
Kolik ze zisku můžeme vyplatit vlastníkům jako dividendu? |
Proč a které české podniky musí vést účetnictví podle mezinárodních standardů? |
V čem se liší účetnictví podle českých předpisů a podle mezinárodních standardů? |
Kolik stálo pořízení výrobní linky, jak určit její životnost a její odpisy? |
Jak účetně zachytit, že zákazníci přestali mít zájem o naše výrobky? |
Proč nemáme peníze, i když jsme ziskoví? |
V čem se liší účetní a daňové náklady a jak se to projeví v na účetnictví? |
Jaký je rozdíl mezi daní ze zisku firmy a daní ze mzdy zaměstnance a jak se to projeví v účetnictví? |
Jak se liší účetnictví akciové společnosti od účetnictví fyzické osoby? |
Jak se odlišuje účetnictví ministerstva od účetnictví firmy? |
Kolik stojí 1 výjezd hasičů, kolik stojí 1 žák základní školy, kolik stojí 1 divadelní představení? |
Jak poznám, který náš výrobek je ziskový a který ztrátový? |
Kolik výrobků musíme prodat, abychom začali být ziskoví? |
Jaká musí být prodejní cena, abychom pokryli náklady? |
O kolik se skutečné náklady liší od plánovaných a kdo za to může? |
Jak se má nastavit odměňování zaměstnanců, aby nevznikaly rozpory mezi jednotlivými odděleními v podniku? |